Školy v Nitrianskom kraji pokračujú v štrajku

27.11.2012 Nitra

Nitra 27. novembra (TASR) – Takmer všetky školy v Nitrianskom kraji, ktoré v pondelok 26. novembra vstúpili do štrajku, zostávajú aj naďalej zatvorené, prevádzka sa obnovila väčšinou iba v materských školách. TASR to potvrdila Eva Pavelková z Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy.

"Nezisťovali sme presné počty za celý kraj, ale máme informácie, že štrajkujúce základné školy by mali do stredy určite pokračovať v proteste," skonštatovala.

Podľa slov predsedu rady základných organizácií Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku v okresoch Nitra a Zlaté Moravce Miroslava Kováča zostáva v okrese Nitra zatvorených 62,7 percenta základných škôl.

"V prevádzke sú všetky materské školy, máme však informácie, že niekoľko jednotlivcov aj naďalej štrajkuje. V samotnej Nitre sa učí iba v piatich základných školách, ostatné sú zatvorené," informoval Kováč. Ako zdôraznil, štrajkujúci učitelia sú odhodlaní vydržať minimálne do stredy. "Sme v styku so štrajkovými výbormi, ktoré zasadajú. V prípade, že sa nedohodneme s vládou, budeme sa radiť čo ďalej. Ja však verím, že k dohode napokon dôjde," uviedol pre TASR.

Mesto Nitra pripravilo pre žiakov počas štrajku náhradnú starostlivosť v Centre voľného času (CVČ) Domino na Štefánikovej ulici. Rodičia sa však na protest učiteľov zrejme dobre pripravili a túto možnosť využívajú minimálne. "Očakávali sme veľký nával. Naše predpoklady sa však nenaplnili. V pondelok 26. novembra sme tu mali štyri deti. Rovnaký počet ich máme aj dnes. Pretože naši zamestnanci tiež štrajkujú, náhradný program pre týchto žiakov zabezpečujú učitelia základných škôl, ktorí sa rozhodli neštrajkovať," uviedla riaditeľka CVČ Domino Viktória Mankovecká.
 

Vyberte región